preloader
وظایف حسابرس

وظایف حسابرس

تهیه سند مالی یک‌ جهت و ارزیابی صحت سند مالی، جهت دیگر فعالیت اقتصادی است. وظایف حسابرس ارزیابی گزارشات مالی و سنجش درستی یا نادرستی اسناد حسابداری است. شرکت‌های فعال در عرصه اقتصادی کشور برای ساماندهی به فعالیت مالی خود نیاز به حسابرس دارند.

مار در این بخش با وظایف حسابرس آشنا میشویم.

حسابرس کیست؟

حسابرس (Auditor) ارزیاب گزارشات مالی و اسناد حسابداری است. حسابرس کلیه اسناد مالی و حسابداری را بررسی می‌کند تا هم درستی آن را بسنجد و هم در صورت مشاهده اشتباه یا تقلب، آن را گزارش دهد؛ بنابراین صحت‌سنجی، کشف اشتباه یا تقلب و ارائه اظهارنظر ازجمله وظایف حسابرس است.

حسابرس ارشد کیست؟

حسابرس ارشد (Senior Auditor) به‌عنوان سرپرست، دارای تخصص و تجربه بیشتری نسبت به سایر حسابرسان است. وظایف حسابرسان ارشد، شامل مسئولیت کامل طرح و اجرای حسابرسی است. حسابرسان ارشد باید به علم ریاضیات مسلط باشند. توانایی کار فردی و گروهی به طور هم‌زمان و داشتن ارتباط کلامی و نوشتاری از جمله مهارت‌های مورد نیاز حسابرس ارشد است.

کمک حسابرس کیست؟

کمک حسابرس (Assistant Auditor) شخصی می باشد که در تهیه و بررسی اسناد و گزارشات مالی، به حسابرسان ارشد کمک می‌کند و تحت نظارت مستقیم حسابرس ارشد فعالیت می‌کند. در واقع برای تبدیل‌شدن به یک حسابرس متخصص باید ابتدا کمک حسابرس شوید تا تجربه و تخصص را در کنار هم پیش ببرید.

تفاوت حسابدار و حسابرس چیست؟

باتوجه‌به تشابه مفهومی حسابداری و حسابرسی شاید برایتان سؤال باشد که تفاوت حسابدار و حسابرس چیست؟ در پاسخ باید گفت که حسابدار (Accountant) گردآورنده اسناد مالی و حسابرس (Auditor) ارزیاب اسنادمالی است.

دیگر تفاوت حسابدارو حسابرس به شرح زیر است:

  • وظیفه حسابدار، تنظیم سند حسابداری و بررسی صحت اسنادمالی از جمله وظایف حسابرس است.
  • حسابداران، گزارشات مالی را در دوره‌های زمانی ثبت می‌کنند اما حسابرسان معمولاً در پایان سال مالی به ارزیابی اسناد حسابداری می‌پردازند.
  • پایان کار حسابداران، شروع کار حسابرسان است.

استخدام حسابدار در شرکت الزامی اما حسابرس اختیاری است.

تعریف حسابدار رسمی را میتوانید در اینجا بخوانید.

انواع حسابرس

حسابرسان به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

  1. حسابرس داخلی
  2. حسابرس مستقل
  3. حسابرس دولتی

حسابرس داخلی

حسابرس داخلی، هسته ارتباطی هیئت‌مدیره و شرکت است، که به‌عنوان کارمند در بخش امور رسیدگی فعالیت می‌کند. کار حسابرسان داخلی تنظیم و ارائه گزارشات رسیدگی هفتگی، ماهیانه و سالانه به هیئت‌مدیره است.

حسابرس مستقل

کار حسابرس مستقل چیست؟ حسابرس مستقل به‌عنوان فردی که هیچ‌گونه وابستگی مادی و معنوی به شرکت ندارد؛ در مؤسسات حسابرسی کار می‌کند و حسب نیاز شرکت و بر اساس قرارداد به کار گرفته می‌شود. وظایف حسابرسان مستقل انجام امورمالی و حسابداری شرکت مربوطه و ارائه گزارش رسیدگی به مجمع‌عمومی صاحبان سهام است.

وظایف حسابرس

این افراد وظایف مختلفی بر عهده دارند که به بهبود و سازماندهی امور مالی یک شرکت کمک شایانی می کنند.از جمله مهمترین وظایف حسابرس  تهیه ی گزارش های مختلف می باشد. این گزارش ها می توانند در زمینه های مختلفی ارائه شود مانند مواردی که در زیر به آن ها اشاره می کنیم :

  • گزارش های سود
  • گزارش های سرمایه گذاری
  • گزارش های مالیاتی و دیگر موارد.

از دیگر وظایف حسابرس می توان به بررسی گردش پول در شرکت اشاره کرد. در واقع آن ها باید بدانند که جریان پول نقد در داخل شرکت چگونه بوده و یا سرمایه گذاری هایی که در خارج از شرکت صورت گرفته با چه روندی در حال انجام است.همچنین یک فرد حرفه ای در این زمینه با تجزیه و تحلیل گزارش ها و داده های موجود توصیه هایی برای بهبود روند کاری شرکت ارائه کرده و با پیشنهادات مناسب شرکت را در جهت توسعه و پیشرفت و دست یافتن به سود بیشتر کمک می کند.

در برخی موارد لازم است که فرد مشغول در این حرفه ارتباط خوبی با مشتریان داشته و آنها را برای ادامه ی همکار با شرکت تشویق کرده و قرارداد های لازم را در این زمینه تنظیم نماید.

وظایف حسابرس داخلی

گفتیم که حسابرس داخلی رابط هیئت‌مدیره و شرکت است؛ بنابراین شرح وظایف حسابرس داخلی عبارتند از:

  • عملیات کنترل داخلی صندوق و بانک
  • عملیات کنترل داخلی بودجه و هزینه
  • عملیات کنترل داخلی خرید و حقوق و دستمزد
  • عملیات کنترل داخلی انبارداری (کنترل انبار از طریق نرم افزار انبارداری بسیاری از مشکلات حسابرسان را برطرف می کند.)

محل کار و ساعت کاری

این افراد به طور کلی در دفاتر مختلف کار می کنند ، اگرچه برخی از آن ها در خانه نیز کار می کند. البته برخی از آن ها در بین مکان ‌های تجاری مشتریان خود در حال رفت و آمد هستند. این افراد معمولاً به صورت تمام وقت کار کرده و در هفته به طور متوسط حدود ۴۰ ساعت کار می کنند. اما در برخی موارد دیگر این افراد در مدت معینی برای شرکت های مختلف کار می کنند و به طور مثال گزارش های سالانه ، ماهانه و یا سه ماه و دیگر موارد را تهیه و تنظیم می کنند.

مهارت‌های مورد نیاز حسابرس کدامند؟

تا اینجا درباره وظایف حسابرسی صحبت کردیم و به پرسش وظایف حسابرس چیست؟ پاسخ دادیم، اما ضمن آشنایی با وظایف حسابرس ، باید بدانیم که مهارت‌های مورد نیاز حسابرس پیست؟

تسلط به نرم‌افزارهای حسابداری و علوم کامپیوتری لازمه کار حسابرس است.

مهارت‌های مورد نیاز حسابرس عبارتند از:

  • دقت کافی در گردآوری اعداد و ارقام مالی و تسلط به علم محاسبات
  • توجه به جزئیات در آنالیز آمار و ارزیابی دقیق اسنادمالی
  • تسلط به علوم کامپیوتری و مجموعه نرم افزار حسابداری مالی
  • برخورداری از مهارت‌های کلامی و نوشتاری

حسابرسان چه کاری نمی‌کنند؟

تا این بخش در مورد وظایف حسابرسان صحبت کردیم و فهمیدیم که کار حسابرس چیست. احتمالا الان برای شما یکی از پرسش‌های مهم وظایف حسابرس در این مقاله این‌است که حسابرسان چه کاری نمی‌کنند؟

اول‌ازهمه باید بدانید که مسئولیت صورت‌های مالی که حسابرس در مورد آن اظهارنظر می‌کند برعهده حسابرس نیست، بلکه برعهده شرکت است. همچنین وظایف حسابرس، مدیریت یا ایفای نقش مدیریتی در شرکت نیست.

از جمله کارهایی که جزء وظایف حسابرس مالی نیست عبارتند از:
  • انجام هرگونه عملیات اجرا، اجازه یا لغو معامله
  • تهیه و تغییر اسنادمالی
  • ثبت یا نگهداری از حساب‌ها و پرونده‌ها مثل حساب بانکی مشتری، اسناد وام، اجاره‌ها، قراردادها و …
  • ایجاد سیستم کنترل داخلی مثل عملکرد فعالیت‌ها
  • استخدام یا اخراج کارمندان
  • نظارت بر انجام فعالیت‌های دوره‌ای عادی
  • ارائه گزارش از طرف مدیریت یا به نمایندگی از مدیریت به هیئت‌مدیره
  • خدمت به‌عنوان عامل سهام یا سپرده مشتری یا مشاور عمومی
  • ثبت اظهارنامه مالیاتی حقوق و دستمزد
  • تأیید فاکتورهای فروشنده برای پرداخت
  • طراحی سیستم مدیریت مالی مشتری یا کدگذاری و طبقه‌بندی حساب‌ها
  • تطبیق یا بستن حساب، تعیین برآورد صورت‌های مالی، ایجاد ارزش دارایی و بدهی
  • آماده‌کردن نهاد حسابرسی برای شرکت

سخن اخر

برای تصدی شغل حسابرسی و کسب درآمد، داشتن مدرک تحصیلی حسابداری، تجربه و نیز آشنایی با نرم‌افزارهای حسابداری از مبانی لازم است. در این مقاله سعی کردیم همه مطالب در مورد وظایف حسابرس را با شما مطرح کنیم. همچنین در مورد کارهایی که حسابرسان انجام نمی‌دهند نیز صحبت کردیم تا تفاوت حسابرسی و حسابداری را بهتر متوجه شوید. در نهایت به مهارت‌های مورد نیاز حسابرس و‌ مرور پرسش‌های مهم وظایف حسابرس پرداختیم. اگر سؤال یا نظری دارید حتماً با ما در میان بگذارید.

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

با پویا پایش ، بهترین تیم مالی کار کنید

درباره پویا پایش

شرکت حسابداری پویا پایش رهیافت با کادری مجرب ، حرفه ای و متخصص در زمینه امور مالی و مالیاتی آماده همکاری با شرکت های صنعتی ، بازرگانی و پیمانکاری می باشد

لینک های مفید

عضویت در خبرنامه

برای دریافت آخرین اخبار و مقالات ما ثبت نام کنید تا بتوانیم برای شما ارسال کنیم